Uusi tutkimusprojekti - IceLoss 2.0

Ruotsin energiavirasto (Energimyndigheten) myönsi Kjeller Vindteknikkille rahoituksen uutta tutkimusprojektia, IceLoss 2.0, varten. Projektissa on päämääränä kehittää seuraavan sukupolven laskennallinen malli jäähän liittyviin tuotannon häviöiden mallintamiseen. Projekti toteutetaan vuosina 2018-2019, ja siihen osallistetaan myös tuulipuistojen omistajia, jotka toimittavat operatiivista dataa isosta joukosta kylmän ilmaston alueella sijaitsevista tuulipuistoista. Hankkeessa on myös mukana useita yliopistoja, joiden tutkijat työskentelevät laskennallisen virtausdynamiikan parissa osana projektia.

 

- Kehitimme nykyisen IceLoss – mallin vuosina 2007-2014, ja rahoitus tuli osittain Ruotsin energiavirastolta. Olemme erittäin tyytyväisiä, että saimme heiltä taas kerran luottamusta uuden, entistäkin modernimman mallin kehittämiseen, toteaa toimitusjohtaja Rickard Klinkert Kjeller Vindteknikk AB:sta.

 

Turbiiniin kertyvä jää on toiseksi merkittävin häviölähde tuotantolaskelmissa kylmän ilmaston tuulipuistoille, merkittävin häviölähde ovat vanahäviöt (wake loss). Jokaisen tuulipuiston paikallinen jäätämisilmasto on omanlaisensa, ja siksi on hyvin tärkeää hankkia hyvä ymmärrys jäätämisolosuhteista jo aikaisessa vaiheessa. Näin puiston suunnittelusta saadaan kustannustehokasta ja sujuvaa, ja samalla voidaan lisätä kannattavuutta. Lisäksi, tulee huomioida, että saman puiston yksittäisten turbiinien välillä on huomattavia eroavaisuuksia.

 

- Kehitämme uuden mallin jään kasvun mallintamiseen, ja tutkimme erityisesti turbiinin terien aerodynaamisia ominaisuuksia. Tämän lisäksi huomioimme uudessa mallissa erilaiset turbiinien toimintastrategiat, kertoo Johannes Lindvall, IceLoss 2.0 projektin johtaja.

 

IceLoss 2.0 - projektissa on tavoitteena

 

  • Saada täsmällisempi ja tarkempi kuvaus tuulipuistojen jäätämisilmastosta
  • Luoda parempi malli kuvaamaan jään kasvua turbiinien terissä
  • Kehittää uusi ja entistäkin tarkempi IceLoss – malli, jossa on myös paremmat laskelmat epävarmuuksille


Takaisin