KVT:n tuuli-indeksi

KVT:n tuuli-indeksi mittaa, kuinka tietyn ajanjakson keskimääräinen tuuli vertautuu normaaliarvoihin. Jos tuuli-indeksi on yli tai ali 100 prosenttia, analysoitavan ajanjakson tuuli on ollut normaalina pidettyä voimakkaampaa tai heikompaa. Normaali tuuli määritellään pitkän ajanjakson keskimääräisenä tuulena.

 

Keskimääräisen vuosittaisen tuulen keskihajonta vaihtelee tavallisesti 3–7 prosenttia ja riippuu lähinnä valitusta paikasta. Tuulennopeuden vuosittainen vaihtelu riippuu ilmakehän luonnollisesta vaihtelevuudesta. Siksi onkin normaalia, että tuulivoimapuistojen tuotanto vaihtelee vuosittain. Tuulivoiman tuotanto voi vaihdella jopa 15 prosenttia alueilla, joilla vuosittainen tuulennopeus vaihtelee voimakkaasti.

 

Kjeller Vindteknikk julkaisee kuukausittain tuuli-indeksikarttoja sekä edelliseltä kuukaudelta (katso aloitussivu) että 12 edeltävältä kuukaudelta (katso alla). Julkaistut tuuli-indeksikartat kattavat Norjan ja Ruotsin alueet ja näyttävät, millainen edellisen kuukauden (esim. lokakuu) tuulennopeus on suhteessa viitteenä olevan ajanjakson lokakuiden keskimääräiseen nopeuteen. KVT:n tuuli-indeksi perustuu omiin pitkän aikavälin WRF FNL -tietokokonaisuussarjoihimme, joiden vaakatason tilatarkkuus on 4 kilometriä. Lue lisää WRF FNL -menetelmästä napsauttamalla tätä. Viiteajanjaksona käytetään 16 vuoden kautta (2000–2015).

 

KVT:n tuuli-indeksi 12 edelliseltä kuukaudelta. (LTM = Last Twelve Months / 12 edellistä kuukautta)

 

KVT:n tuuli-indeksiä voidaan käyttää, kun tehdään karkeita arvioita siitä, kuinka paljon tuulivoimapuiston olisi pitänyt tuottaa normaalin vuoden tuotantoon verrattuna. Kjeller Vindteknikk suosittelee kuitenkin, että tuulivoimapuiston tuotantoanalyysin yhteydessä tehdään paikkakohtainen tuotantoindeksi, joka perustuu tuuli-indeksiin, jossa on korkeampi tilallinen tarkkuus ja tuulivoimapuiston tehokäyrä. Tällaisia mahdollisuuksia tarjoavat ProdOptimize- ja tuotantoanalyysituotteemme.


Ota meihin yhteyttä, jos haluat saada lisää tietoa:

 

Lars Tallhaug   lars.tallhaug@vindteknikk.no    +47 95134839