Jääennusteet

 

Kjeller Vindteknikk käyttää toimenpiteiden ennustusmallia ja toimittaa päivittäisiä jäätämisarvioita. Ennusteiden aikatarkkuus on tunti, ennusteet tehdään 48 tunniksi eteenpäin ja ne päivitetään neljästi päivässä. Ennusteet toimitetaan karttoina, jotka näyttävät maantieteellisesti, missä aktiivista jäätämistä on odotettavissa ja kuinka voimakasta jäätäminen on. Ennuste toimitetaan myös kertyneen jäämassan aikasarjana.

 

Tuulivoimalaitoksen jäätäminen aiheuttaa tuotantotappioita. Toimitamme päivittäin jäätämisennusteita ja tuulivoimalaitoksen energiantuotannon ennusteita. Olemme osoittaneet, että tuotantoennusteiden tarkkuus lisääntyy, kun jäätämisennusteiden tiedot sisällytetään jäätämisen vaikutuksen kohteena olevan tuulivoimalaitosten tietoihin.

 

Jäätämisennusteita voidaan käyttää myös arvioidessa riskiä, jolloin jäätä voi pudota rakennusten ja isojen rakenteiden päältä. Kjeller Vindteknikk laati talvena 2013–2014 korkean norjalaisen televisiomaston jäätämisennusteita kehitysprojektin osana. Jäätämisennusteiden ansiosta pystyimme varoittamaan asiakkaita ajoista, jolloin oli merkittävä riski, että tornista putoaa jäätä.

 

Lyhyen aikavälin jäätämisennusteita voidaan käyttää myös arvioidessa riskiä, jolloin käytössä olevissa tuuliturbiineissa voi olla jääkuormaa. Riskiarviot ovat tärkeitä turvallisuustietoja huoltohenkilöstölle, joka suorittaa tuulivoimapuiston käyttö- ja huoltotöitä sekä muille alueella yleisesti liikkuville henkilöille.

 

Kjeller Vindteknikk kehitti jäätämisennusteet kahteen tutkimusprojektiin osallistumisen tuloksena: IceWind oli DTU:n johtama projekti, jonka tärkeitä yhteistyökumppaneita olivat VTT, Norjan meteorologinen instituutti ja Uppsalan yliopisto. Vindpilotprojekt oli energiaviraston rahoittama tuulipilottiprojekti, jota johti O2 Vindkompaniet.


Ota meihin yhteyttä, jos haluat saada lisää tietoa:

 

Øyvind Byrkjedal    oyvind.byrkjedal@vindteknikk.no    +47 48 09 95 30